Często czujesz osłabienie, czasami jest Ci duszno, masz bladą skórę, cierpisz na bezsenność? Nie lekceważ tych objawów, mogą wskazywać na poważne dolegliwości. Wybierz się do lekarza pierwszego kontaktu, który zleci podstawowe badania.
Niedokrwistość (anemia) pojawia się gdy w krwi nie ma wystarczającej liczby zdrowych, czerwonych krwinek albo hemoglobiny. Hemoglobina to podstawowy składnik erytrocytów, który wiąże tlen. Gdy masz za małą ilość czerwonych krwinek(erytrocytów), albo hemoglobina ma za niski poziom, komórki organizmu nie mogą otrzymywać odpowiedniej ilości tlenu. Twoje ciało opanowuje zmęczenie, ponieważ jego narządy nie mają tego, co jest istotne, aby dobrze funkcjonowały. Na anemię najczęściej zapadają dzieci, kobiety w wieku rozrodczym oraz osoby przewlekle chore. Anemia fizjologiczna to częsta przypadłość niemowląt.
Najczęstszą przyczyną anemii jest niedobór żelaza. By skutecznie pozbyć się niedokrwistości, należy zaufać lekarzowi i poddać się jego wskazaniom. Zaleci on zażywanie preparatów żelaza, by wyniki badań krwi uległy poprawie. Zostaną zbadane parametry czerwonych krwinek - ich liczba (RBC), średnia masa hemoglobiny w krwince czerwonej (MCH), hemoglobina (Hgb), średnie stężenie hemoglobiny w krwince czerwonej(MCHC), hematokryt( Htc), oraz średnia objętość krwinki czerwonej( MCV). Jeśli stan zdrowia i wyniki nie poprawią się, lekarz będzie dalej szukał przyczyny. Pierwszą, podstawową sprawą jest jednak stosowanie zrównoważonej diety, pełnej produktów bogatych w żelazo.
Przyswajalność żelaza z produktów roślinnych jest znacznie mniejsza niż przyswajalność żelaza z mięsa. Dlatego dieta osoby cierpiącej na niedokrwistość powinna obfitować w mięso wołowe, wątróbkę i podroby, mięso indycze i kurze.
Oczywiście nie należy rezygnować z warzyw . Warto spożywać duże ilości szpinaku i sałaty, nie omijać cukinii, ziemniaków, szczypioru i natki pietruszki. Znakomitym uzupełnieniem diety będą warzywa strączkowe - soja, biała fasola i groch, a także soki z buraków i marchwi. Dzień zaczynaj zawsze od pożywnego śniadania, nie odmawiaj sobie codziennej filiżanki kakao. Zrezygnuj z herbaty- hamuje ona przyswajanie żelaza. Niekorzystne jest także picie kawy i napojów energetycznych. Słodycze zastąp suszonymi owocami.
Małgorzata Chyl
Używamy cookies