Dieta przy anemii

kobieta o jasnej cerze

Często czujesz osłabienie, czasami jest Ci duszno, masz bladą skórę, cierpisz na bezsenność? Nie lekceważ tych objawów, mogą wskazywać na poważne dolegliwości. Wybierz się  do  lekarza pierwszego kontaktu, który zleci podstawowe badania.

Co to jest anemia?

Niedokrwistość (anemia) pojawia się gdy w krwi nie ma  wystarczającej liczby zdrowych,  czerwonych krwinek albo hemoglobiny. Hemoglobina to podstawowy  składnik erytrocytów, który wiąże tlen. Gdy  masz za  małą ilość czerwonych krwinek(erytrocytów), albo hemoglobina ma za niski poziom, komórki  organizmu nie mogą otrzymywać odpowiedniej ilości tlenu. Twoje ciało opanowuje zmęczenie, ponieważ  jego narządy nie mają tego, co jest istotne, aby dobrze  funkcjonowały. Na anemię najczęściej zapadają dzieci, kobiety w wieku rozrodczym oraz osoby przewlekle chore.  Anemia fizjologiczna to częsta przypadłość niemowląt.

 

Objawy anemii

  • duszność
  • niskie ciśnienie krwi
  • przyspieszony rytm serca – ponad 100 uderzeń na minutę
  • łamliwość włosów i paznokci
  • bóle za mostkiem
  • skurcze nóg,
  • bladość skóry
  • krwotoki
  • utraty przytomności
  • bezsenność
  • bladość śluzówek oraz spojówek

 

Jak walczyć z anemią?

 Najczęstszą przyczyną anemii jest niedobór żelaza. By  skutecznie pozbyć się niedokrwistości, należy zaufać lekarzowi i poddać się jego wskazaniom. Zaleci on  zażywanie preparatów żelaza, by wyniki badań krwi uległy poprawie. Zostaną zbadane  parametry  czerwonych krwinek – ich liczba (RBC), średnia masa hemoglobiny w krwince czerwonej (MCH), hemoglobina (Hgb), średnie stężenie hemoglobiny w krwince czerwonej(MCHC), hematokryt( Htc), oraz średnia objętość krwinki czerwonej( MCV).  Jeśli stan zdrowia i wyniki nie poprawią się, lekarz będzie dalej szukał przyczyny. Pierwszą, podstawową sprawą jest jednak  stosowanie zrównoważonej diety, pełnej produktów bogatych w żelazo.

Odżywianie przy anemii

 Przyswajalność żelaza z produktów roślinnych jest znacznie mniejsza niż przyswajalność żelaza z mięsa. Dlatego dieta osoby cierpiącej na niedokrwistość powinna obfitować w mięso wołowe, wątróbkę i podroby, mięso indycze i kurze.

Oczywiście nie należy rezygnować z warzyw . Warto spożywać duże ilości szpinaku i sałaty, nie omijać cukinii, ziemniaków, szczypioru i natki pietruszki. Znakomitym uzupełnieniem diety będą warzywa strączkowe – soja, biała fasola i groch, a także soki z buraków i marchwi. Dzień zaczynaj zawsze od pożywnego śniadania, nie odmawiaj sobie codziennej filiżanki kakao. Zrezygnuj z herbaty- hamuje ona przyswajanie żelaza. Niekorzystne jest także picie kawy i napojów energetycznych. Słodycze zastąp suszonymi owocami.

 

Małgorzata Chyl