Większość ludzi napotkała na swojej drodze problemy ze stawami. Coraz częściej spotyka to młode osoby. Jaka jest przyczyna tego schorzenia i jak rozpoznać objawy zapalenia stawów? Postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania.
Przyczyny zapalenia stawów możemy podzielić ogólnie na dwa rodzaje:
Te drugie można objąć szerzej, jest wiele aspektów, które mogą wywołać u nas ból stawów:
Najpopularniejszym objawem zapalenia stawów jest ból w okolicach stawu. Jeśli minie samoistnie w przeciągu kilku dni, nie ma powodu do obaw. Jednak gdy dłużej utrzymuje się ból, zesztywnienie w okolicach stawu, ograniczenie ruchowe, „strzelanie” i przeskakiwanie stawu jest to odpowiedni moment aby zasięgnąć porady lekarza. Pamiętajmy, że ból stawów może także być objawem poważniejszej choroby, takiej jak: Choroba zwyrodnieniowa stawów, reumatoidalne zapalenie stawów, Dna i Dna rzekoma, Choroba Stilla, czy Bakteryjne zapalenie stawów. Dlatego nie należy lekceważyć żadnych objawów i udać się do specjalisty. Aby wykluczyć, lub potwierdzić doktor powinien zlecić: prześwietlenie, USG, lub rezonans magnetyczny, oraz niezbędne badania z krwi (np. na czynnik reumatologiczny). Powyższe badania pozwolą potwierdzić, czy dane objawy związane są z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
Bardzo ważne jest, aby dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych do organizmu. Pomoże to szybciej zwalczyć zapalenie i poprawi nasze samopoczucie. Warto jednak wiedzieć, że niektóre produkty mogą posiadać alergeny, na które jesteśmy uczuleni co może powodować infekcje i zwiększenie zapalenia.
Na pewno powinniśmy naszą dietę wzbogacić o ryby (np. makrela, łosoś, śledź, tuńczyk), mają one dużo wapnia, jodu i dobrze przyswajalnego białka. Istotna jest także w ich składzie obecność kwasów Omega-3, które usprawniają funkcjonowanie mózgu i serca, oraz poprawiają ruchomość stawów. Dodatkowo powinniśmy zadbać o solidną porcję warzyw (sałata, ogórek, buraki, seler, por, rośliny strączkowe, kiełki) i owoców (jagody, borówki, ciemne winogrona, żurawina). Dostarczają one mnóstwo witaminy C, która uczestniczy w wytwarzaniu w organizmie kolagenu i ma duży wpływ na kondycję stawów i ścięgien). Dodatkowym sprzymierzeńcem może być czosnek, zwany też naturalnym antybiotykiem. Do przyprawiania potraw warto dodać kurkumę, anyż, goździki i imbir, działają one przeciwzapalnie. Jak już wcześniej pisałem, istotne jest także dostarczanie kolagenu do organizmu, w tym celu warto spożywać wszelakie wyroby z galaretką (owocową, golonkę, nóżki w galarecie, ryby). Można zaopatrzyć się w produkty z naturalnym kolagenem w postaci tabletek, które są dostępne w aptece.
Robert Saj
Używamy cookies