Interesujesz się zdrową żywnością i chcesz wiedzieć, kiedy produkty, w które się zaopatrujesz, są „eko” a kiedy nie? Odpowiedzi na nurtujące Cię pytania znajdziesz w poniższym tekście.
„Żywnością ekologiczną" nazywamy tę, produkowaną bez użycia nawozów sztucznych
i pestycydów. W założeniu, ma ona zapewnić ochronę konsumentów przed szkodliwymi substancjami, jakie dostarczają produkty nie ekologiczne. W trakcie produkcji takiej żywności, należy ściśle przestrzegać zasad BHP. Normy prawne ściśle regulują też wymagania wobec osób, które taką żywność produkują, jak i wobec używanych do produkcji, maszyn.
Mówiąc w skrócie, żywność produkowana w sposób ekologiczny, oznacza, że: zgodnie
z obowiązującymi normami prawnymi, zostało w trakcie produkcji użyte m.in. 95% ekologicznych składników, nadzorowanych bezpośredni w trakcie produkcji a gotowa już żywność sprzedawana jest bezpośrednio przez producenta lub w specjalnych opakowaniach.
W całej Polsce mamy mnóstwo sklepów, zarówno stacjonarnych, internetowych, jak
i internetowo-stacjonarnych, pubów i restauracji, oferujących tego rodzaju produkty.
W Internecie niezwykle łatwo jest też odnaleźć przepisy na potrawy „eko". W dzisiejszych czasach, największą siłę przebicia dla blogerów, zajmujących się tego rodzaju tematyką, stanowi Facebook i zakładane tam strony.
Niestety, żywność ekologiczna nie zawsze jest zdrowa. Przede wszystkim należy wiedzieć, że na rynku dochodzi do oszustw, w wyniku których producenci oznaczają jako żywność ekologiczną produkty, które w rzeczywistości nie spełniają norm prawnych.
Rzecz jasna, żywność ekologiczna zawiera więcej witamin i składników mineralnych, niż ta tradycyjna, nie zawiera substancji chemicznych. Jednak musimy pamiętać, że „żywność ekologiczna" i „żywność zdrowa" to, często i błędnie stosowane określenia synonimiczne. Bowiem „zdrowa żywność" to głównie styl życia, natomiast „żywność ekologiczna" to ścisłe obwarowania prawne, które producent musi przestrzegać, by otrzymać odpowiednie zezwolenia i certyfikaty.
Jeśli na produkcie oznakowanym jako: "żywność ekologiczna", mamy długi termin przydatności do spożycia, powinien być to dla nas sygnał alarmowy. Produkt ekologiczny, jeśli ma być rzeczywiście zdrowy, z definicji musi mieć krótki termin ważności z racji małej ilości konserwantów. Taki znak możemy znaleźć m.in. na napojach yerba mate.
Na opakowaniu żywności ekologicznej, znajduje się listek, oznaczający: "Rolnictwo ekologiczne". Ponadto, żywność ekologiczną oznacza się, podając:
Anna Małoszewska
Używamy cookies