RZS to choroba reumatyczna atakująca głównie stawy – to tam rozpoczyna się proces zapalny, który w konsekwencji może doprowadzić do całkowitego ich zniszczenia, niepełnosprawności, a w wielu przypadkach również do śmierci. Jakie są przyczyny, objawy, a także jak zapobiegać temu schorzeniu?
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) znane także jako gościec przewlekle postępujący, dotyka w Polsce ok 350 tys. osób (Diagnostyka laboratoryjna 2011).
Przyczyny tej choroby nie są dokładnie znane, choć wielu specjalistów wskazuje kilka tych najbardziej prawdopodobnych. Zaliczają do nich:
Do przyczyn występowania RZS można także zaliczyć palenie tytoniu, który znacznie pogarsza przebieg choroby, a także silny stres, który może zapoczątkować jej objawy.
Pierwsze objawy RZS z reguły nie wskazują na poważne schorzenie. Stan podgorączkowy, osłabienie, ból mięśni i brak apetytu może przypominać początek grypy. Choroba rzadko ma przebieg nagły, z reguły jej właściwy atak następuje dopiero po kilku tygodniach, a nawet miesiącach od pojawienie się pierwszych niepokojących sygnałów.
Sposób odżywiania może mieć znaczny wpływ na przebieg wielu chorób reumatycznych. Specjaliści twierdzą, że prawidłowo dobrany może zmniejszyć dokuczliwe dolegliwości, a także wspomóc leczenie farmakologiczne. Trudno jest jednoznacznie określić, które produkty należy wyeliminować z diety ze względu na ich negatywny wpływ na przebieg choroby. Lekarze sugerują, że każdy pacjent powinien sam poznać reakcje swojego organizmu na spożywane pokarmy. Warto kolejno odstawiać te, które podejrzewamy o złe działanie i obserwować swoje samopoczucie.
Według lekarzy i dietetyków dla osób dotkniętych RZS najlepsza jest dieta wegetariańska bogata w tłuste ryby, warzywa i owoce. Te pierwsze stanowią źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3, witaminy E i D, które zapobiegają stanom zapalnym. Ryby są także bogate w jod, wapń i dobrze przyswajalne dla organizmu białka. Owoce i warzywa stanowią źródło witaminy C niezbędnej do prawidłowej pracy stawów i ścięgien, a także bioflawonidów, antotyjanów i beta - karotenu usuwających wolne rodniki odpowiedzialne za stany zapalne. Zaleca się spożywanie dużej ilości surowych bądź gotowanych marchewek, ogórków, porów, brokułów, sałaty, kapusty, buraków, selerów, warzyw strączkowych, a także żurawiny, borówek, ciemnych winogron, czarnej porzeczki, czerwonych jabłek. Ważnym elementem diety są także produkty bogate w białka i wapń – jogurty, maślanki, twarogi, kefiry. Ich spożywanie wspomaga odbudowywanie chrząstek stawowych i kości. Do przygotowanych posiłków warto dodać zioła – bazylię, tymianek, oregano, szczypiorek, natkę z pietruszki, a także kurkumę, imbir, goździki i anyż. Zmniejszają one sztywność i obrzęki stawów oraz minimalizują ból.
Reumatoidalne zapalenie stawów nie jest uleczalne, jednak szybkie zdiagnozowanie choroby i zastosowanie leczenia farmakologicznego w połączeniu z rehabilitacją i odpowiednią dietą może załagodzić jej objawy i podnieść komfort życia pacjenta.
Agnieszka Kujawa
Używamy cookies