Jak rozpoznać cukrzycę?

słodkie ciasto

Choroby cywilizacyjne dotykają milionów ludzi na całym świecie. Jak rozpoznać pierwsze objawy cukrzycy? Cukrzyca jest jednym z tych schorzeń, które powszechnie dotykają ludzi w różnym wieku. Rozpoznana za późno, może być zagrożeniem dla życia, dlatego ważne jest wczesne zdiagnozowanie choroby. Skąd wiadomo, że mamy cukrzycę?

Objawy cukrzycy

Pierwsze objawy cukrzycy nie zawsze są łatwe do wykrycia. Przy cukrzycy typu 1 zauważa się podwyższony cukier we krwi, utratę masy ciała, częste oddawanie moczu i wzmożone pragnienie. Przy cukrzycy typu 2 objawy są podobne, a także pojawiają się inne symptomy, jak na przykład nawracające zapalenia skóry, zaburzenia widzenia i apatia.

Pojawiające się objawy nie często kojarzone są z postępującą chorobą. W związku z tym cukrzyca często jest diagnozowana za późno, albo wcale.

Cukrzyca typu 1

Ten rodzaj cukrzycy dotyka przede wszystkim osoby młode. Jej objawy pojawiają się nagle i są to przede wszystkim:

  • szybka utrata masy ciała,
  • wzmożone pragnienie,
  • częste oddawanie moczu,
  • ogólne osłabienie organizmu, powodujące zmęczenie i senność.

Przyczyny cukrzycy typu 1 leżą w zaburzeniach funkcjonowania trzustki. Komórki zdrowego organizmu przyjmują glukozę, z której produkują energię. Glukoza, natomiast, dostaje się do komórek z pomocą insuliny. Jeżeli trzustka produkuje za małe ilości insuliny, glukoza nie jest dostarczana do komórek, co uniemożliwia powstawanie energii. Organizm, chcąc uzupełnić niedobór glukozy, zaczyna wysyłać sygnały głodu. Jednak jedzenie w dużych ilościach nie rozwiązuje problemu przyjmowania glukozy. Wzmożony apetyt zwiększa pragnienie, dlatego cukrzycy potrafią wypić nawet kilkanaście litrów płynów dziennie. To też jest przyczyną częstego oddawania moczy. Energia nie jest produkowana, dlatego organizm zaczyna spalać tłuszcze, co powoduje spadek masy ciała.

Cukrzyk, u którego postawiono diagnozę cukrzycy typu 1, powinien być pod stałą kontrolą diabetologa. Choć nie można wyleczyć choroby, to można nauczyć się opanować jej rozwój poprzez stosowanie właściwej diety i postępowania według zaleceń lekarza.

Cukrzyca typu 2

Jest to najpopularniejszy typ cukrzycy, występujący przede wszystkim u osób po 40 roku życia. Choć objawy cukrzycy typu 2 są mocno zbliżone do cukrzycy typu 1, to mechanizm powstawania choroby jest nieco inny. Tu mamy do czynienia z nadprodukcją insuliny przez trzustkę. Organizm nie radzi sobie z taką sytuacją. Nadmiar insuliny powoduje tycie i podwyższenie poziomu cukru we krwi.

Według zaleceń lekarza należy przyjmować przepisane leki i insulinę. Oprócz tego, niezbędnymi elementami leczenia jest utrzymywanie diety i regularne ćwiczenia fizyczne. Szczególnie uważać na siebie powinny osoby starsze chorujące na cukrzycę.

Każdy cukrzyk powinien codziennie sprawdzać poziom cukru we krwi. Ponadto, podstawowym badaniem sprawdzającym skuteczność leczenia cukrzycy jest badanie hemoglobiny – inaczej badanie HbA1c. Hemoglobina powinna być sprawdzana średnio co 3 miesiące.

Dieta cukrzycowa

Prawidłowa dieta cukrzyka jest ustalana indywidualnie, w zależności od typu cukrzycy i potrzeb organizmu. Dieta cukrzycowa ogranicza spożycie cukrów prostych oraz tłuszczów zwierzęcych. Nie polega ona na wyeliminowaniu dobrych smaków, ale zmusza do zbilansowanego przyjmowania pokarmów w regularnych odstępach czasu. Uczy cukrzyków wybierania substytutów niezdrowych dla nich produktów, nie ograniczając przy tym walorów smakowych.

Magdalena Jaworska